Herbaty świata – podróż szlakiem aromatów
Świat herbat jest bardzo bogaty. Większość znanych nam odmian pochodzi z Azji. Każda z nich jest na swój sposób wyjątkowa i zabiera nas w magiczną podróż do różnych odległych krain.
Herbaty świata same w sobie mają cudowne aromaty, choć często są też dodatkowo mieszane z innymi składnikami bądź przyrządzane w specjalny sposób.
Dodatki do herbat
Dodatki spotyka się zarówno w
herbatach czarnych, białych, czerwonych, jak i zielonych, aby urozmaicić ich smak. Takim przykładem jest
herbata jaśminowa. Jest ona dosyć delikatna z kwiecistym posmakiem, choć w połączeniu z herbatą zieloną ma lekko cierpki smak. Otrzymuje się nią poprzez dodanie do liści herbaty płatków z krzewu jaśminu. Dodatkowym atutem jest jej niesamowity zapach, który po jej zaparzeniu rozchodzi się na całe pomieszczenie. Ponadto ma wiele dobroczynnych właściwości. Działa dobrze na układ nerwowy, relaksuje, pobudza koncentracje, a także spowalnia procesy starzenia.
Herbata biała w połączeniu z jaśminem to jedna z najbardziej przyjemnych smakowo kompozycji. Działa przeciw stresowo, posiada duże ilości kofeiny, a także zawiera dużo witaminy C. Spotykana jest również mieszanka herbaty czarnej z jaśminem, najczęściej z earl greyem. I choć te cudowne płatki urozmaicają jej smak, to jednak jest on znacznie mniej wyczuwalny.
Do herbat jednak nie tylko dodawane są kwiaty. Camellia sinensis mieszana jest zarówno z owocami, jak i np. kawałkami karmelu. Wiele cudownych aromatów uzyskiwanych jest za pomocą dodania do herbat różnych przypraw, jak np. w
masala chai. Napój ten pochodzi z Indii. Jest to mieszanka intensywnej czarnej herbaty w połączeniu z przyprawami korzennymi i mlekiem. Gotuje się nią dosyć długo, w celu wydobycia wszystkich aromatów. Oprócz tego dodaje się do niej dużo cukru, aby była nie tylko pikantna, ale również słodka. Nazwa pochodzi od indyjskiego słowa chai, czyli herbata oraz masala, czyli przyprawa. Jeśli interesują nas różne herbaty świata, to ta powinna obowiązkowo znaleźć się na naszej liście. W sklepach z herbatą można znaleźć już gotowe mieszanki do przyrządzenia tego napoju.
Herbata imbirowa
Herbaty można również mieszać ze świeżymi dodatkami. Może być to imbir, cytryna, miód, maliny czy też miód.
Herbata imbirowa będzie doskonałym wyborem przy przeziębieniu, choć nie tylko. Olejki eteryczne zawarte w tym korzeniu mają właściwości lecznicze. Imbir jest pomocny w leczeniu infekcji, zgagi, wzdęć, nudności i niestrawności. Dodatkowo wspomaga także odchudzanie. Wystarczy zetrzeć na tarce kawałek korzenia i dodać go do herbaty. Tak przygotowany napój warto pić bardzo ciepły by w pełni skorzystać ze wszystkich jego walorów.
Jeśli jest się miłośnikiem picia herbat, to zdecydowanie trzeba spróbować wszystkich naparów jakie można opisać
herbaty świata. Każda z nich ma coś wyjątkowego do zaoferowania i zabierze nas poprzez szlak niesamowitych aromatów. W tej herbacianej podróży zapewne pomocne będą spotykane w herbaciarniach
zestawy herbat. Może być to przyjemny prezent dla nas samych, albo podpowiedź dla bliskich, co chcielibyśmy dostać jako podarunek.