Aromatyczna herbata z mlekiem
Masala chai w indyjskiej kulturze jest symbolem gościnności. Jednocześnie jest integralną częścią codzienności w Indiach. Ten aromatyczny napój, to nic innego jak herbata czarna z bogatym zestawem przypraw. W jej składzie znajduje się również dodatek mleka. Mówi się, że dzięki takiej zawartości, masala chai nie tylko rozgrzewa ciało, ale i koi duszę. W naszym kręgu kulturowym dość rzadko kultywuje się picie herbaty z mlekiem. Warto jednak sięgnąć po ten napój i przekonać się czy nam smakuje.
Główne składniki masala chai
Możliwości skomponowania masala chai jest bardzo wiele. Mówi się nawet, że nie ma jednego sztywnego przepisu. Każda hinduska rodzina posiada swój własny przepis, który nieco różni się od innych. Niezmienne jest tylko jedno – bazą jest zawsze herbata czarna. Zazwyczaj używa się mocnego naparu, który stanowi idealne tło dla bogactwa przypraw. Pozostałe możliwe dodatki to między innymi:
- kardamon – jest to jedna z najważniejszych przypraw w masala chai. Kardamon dodaje słodkiego i aromatycznego smaku. Jest on charakterystyczny dla tego napoju.
- cynamon – z pewnością każdy zna smak i zapach tej przyprawy. Dzięki niej dobra herbata nabiera specyficznego aromatu. Cynamon buduje przyjemny kontrast z ostrzejszymi składnikami. Ten dodatek wpływa nie tylko na smak. Posiada również właściwości wspomagające trawienie.
- imbir – dodaje napojowi pikanterii, a także działa rozgrzewająco. Imbir jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Może pomagać w łagodzeniu objawów przeziębienia.
- goździki - małe pąki kwiatowe wnoszą do herbaty lekko piekący smak. Posiadają również właściwości antyseptyczne.
- pieprz czarny – może wydawać się dość dziwnym dodatkiem do herbaty. Wprowadza ostrość smaku. Dzięki niemu najlepsze herbaty masala chai nabierają jeszcze więcej charakteru.
- mleko – wnosi do herbaty kremowość i łagodzi ostrość przypraw. W Indiach często używa się pełnotłustego mleka dla uzyskania bogatej tekstury. Osoby dbające o linię mogą sięgnąć po chudsze warianty.
- cukier – to dodatek opcjonalny. Pozwala zrównoważyć nieco pikanterię przypraw.
Smak w służbie zdrowia
Masala chai często jest pita jako herbata zimowa. Dzieje się tak dlatego, że użyte przyprawy mają właściwości przeciwzapalne. Pomagają też w trawieniu oraz łagodzą bóle żołądka. Dzięki takiej herbacie można połączyć przyjemne z pożytecznym.